Subscribe to RSS feeds

Saturday, July 27, 2013

Asraf yang Muslim


Namaku Asraf.Amirul Asraf.

Dan aku seorang muslim.And i'm not a terrorist.

Jadi,boleh panggil aku Asraf Muslim.

Ashraf Muslim


Menghadap buku

Aku termenung seorang diri.Menghadap 2 buah buku.Satu buku bertajuk’Essential Orthopaedik by J Maheshwari dan satu mata menghadap muka buku@Facebook.

Manusia mempunyai 2 mata.Jadi aku gunakan kelebihan itu untuk menelaah kedua-dua buku secara serentak.

Sedang mata kiri melihat Facebook,aku ternampak ratusan ‘update’ tentang kisah poligami Ashraf Muslim.

Rata-rata ‘update’ mengutuk Ashraf Muslim,mengutuk isteri terbaru beliau dan melahirkan simpati kepada Dr Nur Dayana yang merupakan senior aku di MMMC.

Aku membaca penuh minat.Cuba menyelami perasaan wanita-wanita yang meluahkan perasaan tidak puas hati.

Wanita rata-rata melahirkan simpati dan mengeji Ashraf dan isteri kedua  beliau

Lelaki,semua diam membisu.Dalam hati mungkin berkata bertuah Ashraf Muslim dapat membuka cawangan baru sedangkan aku masih di takuk lama.Sunnah nabi harus dicontohi.

Yang sudah membuka cawangan,mengalu-alukan kedatangan Ashraf Muslim kepaada kelab isteri 2.

Yang beristeri 3, mungkin sudah menyiapkan borang permohonan kepada Ashraf Muslim.

Madu

Madu merupakan makanan sunnah.Mempunyai pelbagai barakah dan ubat segala jenis penyakit.

Firman Allah:

"Kemudian makanlah daripada setiap macam buah-buahan dan tempuhlah jalan Tuhanmu yang telah dimudahkan. Daripada perut lebah itu keluar minuman madu yang bermacam-macam warnanya, di dalamnya terdapat ubat menyembuhkan bagi manusia. Sesungguhnya pada yang demikian itu benar-benar terdapat tanda kebesaran Tuhan bagi orang yang memikirkan."
(Surah An-Nahl: 69).

Dalam orthopaedic,penghidap penyakit kencing manis biasa datang dengan ulcer di kaki

Dalam istilah perubatan,dipanggil diabetic foot ulcer.

Ulcer ini terjadi apabila salur darah yang membekalkan nutrient kepada tisu-tisu kaki dan saraf tersumbat.

Apabila tersumbat,aliran darah tidak dapat mengalir dan pesakit tidak dapat merasai sebarang kesakitan kerana saraf sakit mula terlibat.

Akibatnya,pesakit tidak akan mengalami kesakitan apabila mengalami sebrang luka seperti terpijak kaca.Keaddan bertambah buruk apabila darah tidak dapat mengalir lantas bakteria mula membiak dengan pantas.

Cuba bayangkan air di longkang atau parit yang tidak mengalir.Lama-lama,air yang bertakung itu akan menjadi tempat pembiakan alga dan bakteria lantas air yang jernih bertukar hitam.

Secara perlahan-lahan,gangrene akan berlaku dan jangkitan kuman akan memburukkan keadaan.Seluruh kaki akan menjadi hitam,ulcer mula bernanah dan mula menjangkiti tulang.

Dalam rawatan diabetic foot ulcer,madu disapu dan dibalut.Secara perlahan-lahan,tisu-tisu sihat akan mula tumbuh dan ulcer akan bertambah baik.Sudah tentu madu itu bukan madu biasa yang ada di pasaraya,tetapi madu khas yang diimport dari luar negara.

Diabetic foot ulcer with Ray's amputation
Melayu banyak berkias.

Bagi kaum wanita,mempunyai madu itu amat pahit sekali.Umpama hempedu.

Tetapi perkataan bermadu digunakan untuk memujuk hati supaya terasa manis menjadi sebahagian daripada hidup suami yang cuba mengikut sunnah.

Poligami merupakan satu istilah di mana suami berkahwin lebih daripada satu.

Dan isu poligami ini juga merupakan antara duri dalam daging kepada umat Islam.Soalan kenapa suami boleh berkahwin lebih daripada satu manakala perempuan tidak boleh sering dijadikan hujah apabila bercakap di mana keadilan di dalam Islam terhadap wanita.

Peranan  kita sebagai umat Islam,harus menyediakan jawapan yang bernas dan mengambil peluang untuk menerangkan isu ini kepada rakan-rakan lain secara berkesan.

Buku-buku seperti 20 Most Common Questions About Islam oleh Dr Zakir Naik mungkin boleh membantu anda menjawab soalan perihal poligami.

Jika berpeluang,hadirlah ke program Friendly Comparative Religion by Brother Shah Kirit.Aku pernah menyertai program ini dan mendapat manfaat daripada ilmu yang dicurahkan oleh Brother Shah Kirit.

Dr Zakir Naik

Termenung

Sedang otak galak berputar dan berfikir,aku melihat ada beberapa persamaan yang tidak disengajakan antara aku dan Ashraf Muslim.

Nama dia dan aku,walaupun ejaan berlainan,berbeza hanya  tambahan H sahaja.Sebutan tetap sama.
Die pernah guna nama aku semasa berlakon.Jadi Ustaz Amirul.Nama aku pun ada Amirul.Ramai yang panggil aku Amirul.Minoriti menggelarkan aku Mimo.

Dan disebabkan aku kurus kering tak cukup vitamin dulu,aku dipanggil tulang.

Perbezaan,dia handsome.Aku?Korang jawablah sendiri.Nanti cakap aku riak pula.

Dia popular.Aku?Korang google la sendiri.Nanti tuduh angkat bakul sendiri pula.

Dia kahwin 2.Aku?Masih misteri lagi.:P

p/s-Aku pernah berjumpa seorang pesakit terpijak tulang ikan dan serpihan tulang itu tidak dikeluarkan sepenuhnya.Cebisan tulang itu menyebabkan kaki makcik penghidap diabetes itu menjadi ulcer daripada saiiz syiling 50 sen sehingga habis kaki kirinya.Antara pilihan terakhir yang terpaksa dibuat-kakinya terpaksa dipotong.Dia memberitahu,sampai sekarang dia tidak mampu untuk makan ikan lagi.

Take home message-jagalah pemakanan,elakkan terkena penyakit diabetes@kencing manis.

3 coretan:

Anonymous said...

I followwwww.... hahaha..

Anonymous said...

Weh stdy2...

Anonymous said...

Ni yg jawab seorng wnita yg nak meluahkan rasa yg bagaikan lelaki tidak thu hgga kedasar hati. Rasa perit bila kasih suami dibahagi.. orng yg menmpel lain rasanya org ditempl lain rasanya.Hairan dng kenyataan sya thu dia terluka.. tapi ditruskan juga. kata syng..apakah klu sysng harus diberi luka yg menyakitkan. Sakit dimadu makin lama makin sakit. tak macam luka di tangan makin lama makin sembuh kalau kita tak ada kencing manis dan dibubuh ubat.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...